Welke financieringsmogelijkheden heb ik om een nieuw bedrijf op te richten?

onderneming financierenHeb je kapitaal nodig voor de opstart van een klein of middelgroot bedrijf in de zorg, kinderopvang, bouw, transport, administratieve diensten of andere vorm van dienstverlening? Zowel bij particuliere instellingen (banken e.a.) als bij instellingen die aan de overheid verbonden zijn bestaan er opties om geld te lenen voor het opzetten van een onderneming. Voorop staat dat je over een gedegen ondernemingsplan moet beschikken.

Particuliere financiering voor MKB

Ondernemerskrediet voor MKB (middelgroot en klein bedrijf) is bij banken en andere particuliere geldverstrekkers vaak een combinatie van een eenmalige lening en een doorlopende rekeningcourant faciliteit. Met dit model beschik je direct over een bepaald bedrag om de opstart kosten van de onderneming te dekken (inventaris, voorraden e.a.), en bestaat er ook nog ruimte om tussentijds kleinere bedragen te lenen voor reguliere uitgaven. Je zult in de meeste gevallen wel eerst een aparte zakelijke rekening (bedrijfsrekening) moeten openen bij de bank, waardoor de bedrijfsuitgaven gescheiden blijven van jouw privé uitgaven.

Kenmerken eenmalige lening
 • Je leent een vast bedrag bij de bank welke in 1 keer op jouw zakelijke rekening wordt gestort.
 • Er wordt vooraf vastgesteld in hoeveel jaren je het geleend bedrag plus de verschuldigde rente terug zult betalen.
 • Het geleend bedrag kun je in delen aflossen gedurende de looptijd, of in 1 keer aan het einde van de looptijd.

 

 

Kenmerken rekeningcourant
 • Je krijgt bij de bank ruimte toegewezen om rood te staan op jouw zakelijke rekening
 • Voor het rood staan wordt vooraf een limiet aangegeven
 • Je kunt tot de limiet op elk moment elk gewenst bedrag opnemen (lenen)
 • Je betaalt alleen rente over de bedragen waarvoor je rood staat
 • Je stort elke maand minimaal een bepaald percentage van de limiet (vaak 25%) op de rekening als werkkapitaal van het bedrijf. Dit geld kan altijd weer opnieuw besteed worden.

Een voorbeeld:

Je leent eenmalig 60.000 euro en spreekt met de bank af dat je dit bedrag, vermeerderd met de rente van 7% per jaar, in zes jaarlijkse termijnen zult terug betalen. Aan het einde van het eerste jaar betaal je dus 14.200 euro aan de bank. Aan het einde het tweede jaar wordt dit 13.500 euro.

Naast de eenmalige lening krijg je van de bank een rekeningcourant faciliteit om tot 30.000 euro rood te staan op jouw bedrijfsrekening. Op het negatief saldo betaal je maandelijks 0.8% rente (9.6% per jaar). Indien je niet rood staat betaal je uiteraard geen rente. Maar om de rekeningcourant faciliteit te behouden zal er elke maand 7500 euro (25% van de limiet) aan bedrijfsinkomten over de rekening moeten lopen, als teken dat er sprake is van een gezonde financiële situatie.

Hoeveel kun je lenen om een onderneming te starten

De hoogte van het bedrag dat je eenmalig kunt lenen, en de hoogte van de limiet die op de rekeningcourant geldt zijn afhankelijk van de volgende factoren:

 • De levensvatbaarheid van de onderneming
 • De toekomstperspectieven van de onderneming
 • De te verwachte cash flow uit de bedrijfsactiviteiten
 • De onderpand stelling. Voor grotere leenbedragen zul je bij de particuliere instellingen zeker een bedrijfspand en/of andere zakelijke bezittingen (uitrusting, voorraden, vorderingen en tegoeden) als onderpand moeten inbrengen.

Overheid financiering voor MKB

De door de staat ingestelde kredietverstrekker Qredits voorziet in leningen voor startende middelgrote en kleine bedrijven die niet terecht kunnen bij de particuliere instellingen. Het gaat hierbij om eenmalige leensommen tot een bedrag van maximaal 250.000 euro. Bij Qredits is de lening onderdeel van een pakket van ondersteunende maatregelen, waaronder ook verplichte coaching van het proces valt.

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *