Wat betekent BKR?

Het bureau krediet registratie is in Nederland het centraal orgaan dat alle leningen van alle burgers bijhoud. Het betekent dat zodra je krediet bij een bank of andere geregistreerde geldverstrekker aangaat deze wettelijk verplicht is om de overeenkomst bij het BKR te melden. De registratieplicht geldt onder andere voor de volgende kredieten:

 • Hypotheken
 • Persoonlijke leningen en alle varianten hierop.
 • Doorlopende kredieten
 • Kredietlimiet op de betaalrekening
 • Kredietlimiet op een creditkaart
 • Uitgestelde betalingen (koop nu, betaal later)

Noot: Momenteel staan er ongeveer 9 miljoen Nederlanders als kredietnemer bij het BKR geregistreerd.

Wat doet het BKR met jouw kredietgegevens?
Het doel van de centrale registratie is om te voorkomen dat consumenten overkrediteren en zodoende in een problematische schuldpositie terecht komen. Financiële instellingen zullen voor het verstrekken van een lening vrijwel altijd eerst de BKR-lijst raadplegen, om te beoordelen als je een nieuwe schuld nog aankan. De bank wil er namelijk graag van verzekerd zijn dat je het geleend bedrag terug kan en zal betalen.

Wat is een positieve registratie bij het BKR?
Indien je leningen netjes aflost en kredietlimieten regelmatig aanvult zul je positief geregistreerd staan bij het BKR. De registratie kan dus in jouw voordeel werken wanneer je naar een bank stapt voor een nieuw krediet.

Wat is een negatieve registratie bij het BKR?
Kredietverstrekkers zijn wettelijk ook gebonden om problemen met schulden te melden bij het BKR. Gemiste aflossingen en andere vormen van betalingsachterstanden moeten doorgespeeld worden en krijgen een codering bij de kredietregistratie. De geldverstrekker is wel verplicht om jouw als kredietnemer eerst te waarschuwen dat er een betalingsachterstand is en dat er een melding zal volgen. Pas als je hierop niet inspeelt (achterstand wegwerkt) zal er daadwerkelijk melding bij het BKR mogen worden gedaan. Als consument heb je de mogelijkheid om jouw beoordeling op de lijst van het bureau in te zien.

Welke zijn de negatieve coderingen bij de kredietregistratie?
Het BKR hanteert de hoofdcodes ‘A’ voor achterstand en ‘H’ voor herstel. Hiernaast zijn er nog een vijftal bijzondere codes:

 • Code 1: Er is eenaflossings- of schuldregeling getroffen.
 • Code 2: De (restant) vordering is opeisbaar gesteld.
 • Code 3: Er is een bedrag van 250 euro of meer afgeboekt.
 • Code 4: De kredietnemerbleek/blijkt
 • Code 5: Er is een preventievebetaalregeling

Hoe kom je van een negatieve codering af?
In eerste instantie zul je natuurlijk de betalingsachterstand moeten wegwerken. De negatieve codering zal hierna nog vijf jaar zichtbaar zijn in het systeem van het BKR. Indien je van mening bent dat een achterstandsmelding van een geldverstrekker onterecht was kun je hiertegen bezwaar aantekenen. Bij jouw gelijk zal de negatieve codering verwijderd worden van de kredietregistratie.

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *