Kan ik als ondernemer een lening krijgen?

Voor zelfstandige ondernemers bestaan er in Nederland verschillende opties om geld te lenen bij particuliere kredietinstellingen (banken etc.). Het is hierbij wel van wezenlijk verschil als je een gevestigde ondernemer bent of als je een nieuwe business gaat opstarten.

Leningen voor gevestigde ondernemers

Ben je reeds enkele jaren ZZP’er (zelfstandige zonder personeel) of houder van een micro bedrijf dan kun je makkelijk naar een bank stappen indien je wat extra financiën nodig hebt om de onderneming uit te breiden. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor de aanschaf van nieuwe machines als je in de bouw zit, voor meubilair als je aan kinderopvang doet of voor een bedrijfsauto indien de transportsector jouw vakgebied is. Kredietverstrekkers bieden hiervoor doorgaans twee opties aan; een zakelijke lening en een rekeningcourant faciliteit.

Wat is een zakelijke lening

Bij een zakelijke lening leen je een vooraf vastgesteld bedrag voor een vooraf vastgestelde periode. Het geleend bedrag wordt, vermeerderd met de rente, terug betaald middels maandelijkse aflossingen. Het is dus een zakelijke variant van de bekende persoonlijke lening. De pluspunten van een zakelijke lening zijn:

  • Hoger leenbedrag
  • Lagererente

Wat is een rekeningcourant faciliteit

Bij een rekeningcourant faciliteit krijg je van de bank een reserve toegewezen waaruit je op elk gewenst moment elk gewenst bedrag kunt opnemen. De reserve is uiteraard aan een vooraf vastgesteld limiet gebonden. Het terug betalen van opgenomen geld heb je grotendeels ook in eigen hand. Er geldt doorgaans slechts een minimumbedrag (of percentage van de limiet) dat maandelijks moet worden gestort naar de reserve. De rekeningcourant is dus een zakelijke variant van het bekende doorlopend krediet. Lenen geldbank.be.

Het is belangrijk dat je bij de aanvraag van een zakelijke lening of rekeningcourant faciliteit kunt aantonen dat je over een geregelde instroom van financiën beschikt, en dat dit in de voorzienbare toekomst ook zo zal blijven. Het helpt ook wanneer je reeds over een inventaris met waarde beschikt.

Noot: Bepaalde geldverstrekkers combineren een zakelijke lening met een rekeningcourant faciliteit. Het betekent dat je een deel van de lening maandelijks aflost en een ander deel als doorlopend krediet gebruikt. Enkele commerciële namen die door de financiële instellingen hiervoor gebruikt worden zijn ondernemerskrediet, lening ondernemer en zakelijk financieren. Via een geld lenen simulatie kan je een voordelige lening bekomen.

Leningen voor startende ondernemers

Als startende ondernemer kun je vaak (nog) niet aantonen dat je over geregelde maandelijkse inkomsten beschikt. De bank zal dus moeten afgaan op het investeringsplan welke je presenteert. In de meeste gevallen zal de bank slechts bereid zijn om een deel van de investering te financieren en eisen dat het resterend deel jouw eigen bijdrage moet zijn. Het percentage verschilt van geval tot geval en daarbij ook nog van bank tot bank. De krediet opties zijn meestal de volgende:

  • Een zakelijke lening voor een percentage van 25% tot 40% van het benodigd bedrag.
  • Eenrekeningcourant faciliteit met een laag start limiet. Bijvoorbeeld 10.000 euro. Indien de faciliteit naar tevredenheid wordt gebruikt kan de limiet altijd worden opgetrokken.

Borgstelling door de overheid

Indien je een gezond ondernemingsplan hebt maar niet over voldoende middelen beschikt om de lening op eigen kracht bij de bank rond te krijgen kan de overheid als borg optreden. Het betekent dat de overheid garant staat dat de bank volledig wordt afbetaald, indien jij onverhoeds niet hiertoe in staat bent. Jouw bank zal je nader hierover informeren.

De overheid heeft ook een eigen kredietfaciliteit voor startende ondernemers. Deze worden verstrekt via Qredits, een stichting met ANBI status (algemeen nut beogende instelling). Qredits kan leningen aan starters verstrekken tot een maximum bedrag van 50.000 euro. De beoordeling van de toekomstperspectieven, de levensvatbaarheid van de onderneming en de te verwachten cash flow geschied wat soepeler dan bij de banken het geval is. Het proces tot verstrekken van krediet is bij Qredits administratief wel een stuk omslachtiger, en is meestal ook gekoppeld aan verplichte coaching en bedrijfsadvies.

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *